György László: A vállalkozások versenyképességét növelő felnőttképzéseket támogat a kormány

György László: A vállalkozások versenyképességét növelő felnőttképzéseket támogat a kormány

A vállalkozások versenyképességét növelő, az elmúlt évtizedben teremtett egymillió új munkahelyet megőrző felnőttképzéseket támogat a kormány – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Szegeden.

György László a következő uniós költségvetési időszak első munkaerőpiaci programjának szegedi nyitórendezvényén azt mondta,

A KORMÁNY A FELNŐTTKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁVAL LEHETŐSÉGET BIZTOSÍT A VÁLLALKOZÁSOKNAK ARRA, HOGY RUGALMASAN TUDJANAK REAGÁLNI A TECHNOLÓGIAI VÁLTOZÁSOKRA ÉS MEG TUDJÁK TANÍTANI A MUNKAVÁLLALÓKNAK AZOKAT AZ ISMERETEKET, MELYEKRE SZÜKSÉGÜK VAN.

A politikus úgy fogalmazott, a technológia olyan robbanásszerűen fejlődik, hogy önmagában az ezzel való lépéstartás is kihívást jelent. A kormány a felnőttképzés átalakításával mérhetővé teszi a képzések eredményeit, a munkaerőpiaci kereslethez igazodó, kimenet vezérelt rendszert alakít ki, jelentősen csökkenti az adminisztrációt és növeli a képzésben résztvevők számát.

Kitért arra, nemzetközileg is egyedülálló az a rendszer, amely az adatvédelmi szabályokat szem előtt tartva összeköti a felnőttképzési adatbázisokat a hét közhiteles adatbázissal, így pontos információkat ad a végzettek munkaügyi stabilitásáról és jövedelmi viszonyairól.

70 MILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE A VÁLLALATI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSÁRA, AMELYBŐL AZ ELSŐ KÖRBEN 15 MILLIÁRD FORINT PÁLYÁZHATÓ.

Egy munkavállaló számára egy évben félmillió forint a támogatást vehet igénybe a cég a képzésre, illetve a kieső munkabér pótlására. A támogatás intenzitása a pályázó vállalat méretétől függ: mikro- és kisvállalkozásnál 70, középvállalkozásnál 60, nagyvállalatoknál 50 százalék. A mikro-, kis és középvállalkozások esetében a támogatási plafon 50, a nagyvállalatoknál 100 millió forint – ismertette a részleteket.

György László elmondta, a cégek feltételesen vissza nem térítendő támogatást kapnak, amelynek feltétele a továbbfoglalkoztatás mellett az is, hogy a munkavállaló bérét a minimálbér emelkedésénél nagyobb ütemben növeljék.

Zöld-Nagy Viktória foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkár közölte,

A KORMÁNY A PANDÉMIA SORÁN BEVEZETETT INTÉZKEDÉSEINEK KÖSZÖNHETŐEN A FOGLALKOZTATOTTSÁGI RÁTA NEMCSAK VISSZATÉRT A JÁRVÁNY ELŐTTI SZINTRE, HANEM A JELENLEGI 74,5 SZÁZALÉKOS ÉRTÉK AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN A LEGMAGASABB.

A kormány célja, hogy 2030-ra a foglalkoztatottsági ráta elérje a 80 százalékot. Ehhez nehezen elérhető társadalmi csoportok tagjait kell megszólítani, mint az inaktívak vagy olyan fiatalok, akik se nem dolgoznak, se nem tanulnak – mondta a helyettes államtitkár.

forrás: origo.hu