Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

Kérni sem kell, automatikusan jár a 25 év alattiak adómentessége

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – tájékoztatott Izer Norbert.

Az új kedvező szabályok 2022. január 1-jén léptek hatályba – nyomatékosította Izer Norbert. Vagyis

AZ ADÓKEDVEZMÉNYT A 2021. DECEMBER 31-ÉT KÖVETŐEN MEGSZERZETT BEVÉTELÜKRE ALKALMAZHATJÁK A FIATALOK.

Így például ha egy mérnökhallgatónak a rajzokért a tavaly decemberre vonatkozó megbízási díjat idén januárban fizetik ki, abból már érvényesíthető az adókedvezmény – részletezte. Más a helyzet a munkaviszonynál, ahol csak akkor lehet érvényesíteni a 25 év alattiak adókedvezményét a tavaly decemberi bérből is, ha azt a fiatalnak 2022. január 10-e után fizetik ki – tudatta az államtitkár.

MINTEGY 140 MILLIÁRD FORINTOT HAGY MINTEGY FÉLMILLIÓ FIATALNÁL A KORMÁNY LEGÚJABB ADÓMENTESSÉGE,

amelynek révén a 25 év alattiak az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól – idézte fel Izer Norbert.

A FIATALOK SZJA-MENTESSÉGE NEMZETKÖZI SZINTEN IS RITKASÁGSZÁMBA MEGY- jelentette ki Izer Norbert, megjegyezve, hogy az Európai Unióban csak Magyarország és Lengyelország alkalmazza. A hazai mentességi szabályok speciálisak amiatt is, hogy nemcsak a munkabért érintik, hanem például a táppénzt, a megbízási díjat, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelmet és a vállalkozói kivétet is – sorolta az államtitkár.

forrás: origo.hu