Nagy Márton: A gazdasági védvonal sikeresen védi a teljes foglalkoztatottságot

Nagy Márton: A gazdasági védvonal sikeresen védi a teljes foglalkoztatottságot

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter közleménye szerint a kormány sikeres védvonalat épített ki az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború egyéb hatásainak ellensúlyozása érdekében. Sikerült megőrizni a teljes foglalkoztatottságot és számos intézkedés révén védve vannak a cégek is a negatív gazdasági tényezőkkel szemben. Az alábbiakban olvashatják a közleményt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vállalkozások stabilitásának megőrzését és a versenyképesség további növekedését célzó intézkedések sikeresek, hiszen 2022 novemberében Magyarországon már hatodik hónapja haladta meg a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma, 4 millió 706 ezer főt elérve. 

Ez azt jelenti, hogy 2021 novemberéhez képest a foglalkoztatottak létszáma 28,9 ezer fővel volt magasabb, miközben a munkanélküliség szintje (3,8%) továbbra is jelentősen alacsonyabb az uniós átlagnál (6%) és lényegesen kevesebb, mint a 2010-es, kormányváltás előtti 11%.

A HÁBORÚ ÉS AZ ELHIBÁZOTT BRÜSSZELI SZANKCIÓK NEGATÍV GAZDASÁGI HATÁSAINAK ELLENSÚLYOZÁSÁRA – AMELYEK FALNAK VEZETTÉK AZ EURÓPAI NÖVEKEDÉST, KONJUNKTÚRÁT – A KORMÁNY MÁR TÖBB MINT 2 EZER MILLIÁRD FORINTOS VÉDVONALAT DOLGOZOTT KI.Ennek keretében a Kormány többek közt kamatstopot vezetett be a kkv-k számára, célzott támogatást nyújt az energiaintenzív kkv-knak és rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül.

A napvilágot látott adatok tehát rávilágítanak, hogy Magyarországon, aki akar, az tud is dolgozni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nemcsak elhelyezkedni lehetséges a hazai munkaerőpiacon, hanem meg is éri dolgozni,

HISZEN 2010 ÓTA AZ ÁTLAGBÉR MÁR 2,5-SZERESÉRE EMELKEDETT ÉS MEGHALADJA AZ 510 EZER FORINTOT, A MINIMÁLBÉR PEDIG MAGASABB, MINT A SZOCIALISTA KORMÁNYOK ALATT AZ ÁTLAGBÉR VOLT.

forrás: origo.hu