A versenyképesség növeléséhez szükség van a bérterhek csökkentésére

A versenyképesség növeléséhez szükség van a bérterhek csökkentésére

A közép- és kisvállalkozások versenyképessé tételéhez meg kell teremteni azt a környezetet, amelyben a magyar életszínvonalhoz és árakhoz viszonyítva elégedett lehet a fizetésével a munkavállaló – jelentette ki Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban.

Elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy ha a költségvetési hiány két százalék körülire normalizálódik, megindul a bérfejlesztés segítése. Összességében nézve az adóterhek közel azonos szinten vannak az uniós átlaggal, a bérterhek viszont „aránytalanul nagyok nálunk” – hangsúlyozta.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban Vadász György úgy vélte, „egy alapos, átfogó programra lenne szükség, hogy kereslet és kínálat a munkaerőpiacon is találkozzon”. „Egy ilyen kis országban ne legyenek ilyen hatalmas különbségek egyes területek között” – tette hozzá, utalva arra, hogy az országon belül alacsony a mobilitás.

A bankok növekvő bizalma, a csökkenő hitelkamatok és az állami garanciavállalási háttér nagy segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy forráshoz jussanak és fejlesszenek – emelte ki az iparszövetség ügyvezető elnöke.

(http://www.origo.hu)