Asztal is kell a rántottához, hogy olcsóbb legyen a reggeli a panzióban

Asztal is kell a rántottához, hogy olcsóbb legyen a reggeli a panzióban

A szállásadók számára sem volt világos, milyen áfával adhatnak ételt a vendégeknek az éttermi áfa-csökkentés után. Az sem elképzelhetetlen, hogy ugyanazért az ételért valakitől 5, mástól 18 százalékos áfát kérjenek.

Több helyen is problémát okozott, hogy az éttermi vendéglátás áfa-kulcsa januártól 5 százalékra csökkent. Nem mindenki számára világos, hogy pontosan milyen szolgáltatást lehet az alacsony áfával számlázni – most az Adózóna összegyűjtötte, mi mindent érdemes tudni.

Ha például egy szállodai szoba árába a reggeli beletartozik, az 18 százalékos adókulccsal adózik. Kérdéses lehet viszont a rendeltetésszerű joggyakorlás, ha 2018-tól dönt úgy a szálloda, hogy az alapcsomagba már nem tartozik bele a reggeli, vagyis a reggelit mesterségesen elszakítva a szoba árától próbálja 5 százalékos adókulcs alá besorolni. Sőt, ha egy nem szállóvendég érkezik reggelizni, a reggelijének az adókulcsa lehet 5 százalék. De más megítélés alá esik az is, ha valaki helyben fogyaszt, mint ha elvitelre kérné az ételt. Eltérő az ügylet megítélése, ha már eleve is csak opcionális a reggeli lehetősége. A szabályozás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak.

(http://hvg.hu)