Óriási béremelések jöhetnek 2019-ben is

Óriási béremelések jöhetnek 2019-ben is

A Magyar Idők utánajárt, hogy milyen mértékű béremelések jöhetnek idén. Tavaly átlagosan 11 százalékkal nőttek a fizetések, több helyen idén is kétszámjegyű növekedés várható.

A lap több munkaadói és munkavállaló képviseletet is megkérdezett, és ebből az derült ki,
HOGY SOK HELYEN TÖBB MINT 10 SZÁZALÉKOS EMELÉS JÖHET.

A lap azt írja, hogy sok helyen folyamatban vannak még a bértárgyalások, de az egyeztetések már több helyen is lezárultak.

JELLEMZŐEN MINDENHOL VÁRHATÓ BÉREMELÉS.
A lapnak nyilatkozott Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke,
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, A Liga Szakszervezetek. Általánosságban kijelenthető, hogy a cégek többsége kétszámjegyű emelést hajt végre, AHOL EZ MÉGSEM TÖRTÉNIK MEG, OTT IS KÖZELÍTENEK A SZÁMOK A 10 SZÁZALÉKHOZ.

Természetesen vannak olyan cégek, ahol alacsonyabbak a béremelések, de itt jellemzően az az indok, hogy az elmúlt években voltak magasabb fizetésemelések.

Több cégnél a juttatási keret megemelése és egyéb, a dolgozók helyzetét javító intézkedések is a megállapodások között szerepelnek – írja a lap.

A bérek emelkedéséhez nagyban hozzájárul a munkaerőhiány, hiszen Magyarországon jelenleg rekordalacsony a munkanélküliség. A tárgyalásoknál irányadó, hogy mennyit emelkedett a minimálbér 2019-ben.

A minimálbérekkel kapcsolatban hozzátették, hogy a bérminimum hatvan százalékkal emelkedik 2016 és 2020 között, ami jelentősen javít sok munkavállaló anyagi helyzetén, s a legkisebb keresetűek többségét a középfokú végzettséghez köthető bérezés érinti.

A SZAKÉRTŐK 2018 EGÉSZÉRE 11 SZÁZALÉK FELETTI ÁTLAGBÉR-EMELKEDÉSSEL SZÁMOLNAK.

forrás: origo.hu