Töretlen a magyar turisztikai szektor növekedése

Töretlen a magyar turisztikai szektor növekedése

Februárban februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,3, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 7 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Februárban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 4,7, a vendégéjszakák száma 3,3 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 327 ezer vendég összesen 803 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma a februárban legkisebb forgalmat lebonyolító üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldiek a vendégéjszakák közel héttizedét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték, 5,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.
  • A belföldi vendégek száma 0,9 százalékkal magasabb volt, megközelítette a 369 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit (789 ezer). A belföldivendég-éjszakák száma a panziókban, üdülőházakban és kempingekben emelkedett, a szállodákban és a közösségi szálláshelyeken csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 50,8 százalék volt, az összes bruttó árbevétel folyó áron  százalékkal (28 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5,7 százalékkal (14 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 16 százalékkal többet, összességében 1,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

2019. február 28-án az előző év azonos időpontjához képest:

  • 72 egységgel több, 2534 kereskedelmi szálláshely közel 76 ezer szobával működött.

2019. január–februárban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 0,7 százalékkal több, összesen 3,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 1,1 százalékkal (1,6 millió), a belföldi vendégek 0,2 százalékkal (1,5 millió) több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,4 százalékponttal, 47,3 százalékra csökkent.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,2 százalékkal több, 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

    forrás: origo.hu